Cryptonieuwssites zoals CoinDesk, The Block en Decrypt vielen deze maand op met de verslaggeviong over de ineenstorting van cryptohandelsplatform FTX van ondernemer Sam Bankman-Fried.

De verslaggeving zorgde voor onrust op de cryptomarkten en legde ook problemen bij andere grote cryptobedrijven bloot. Dit alles speelt zich af in een periode waarin veel mediabedrijven te maken hebben met bezuinigingen, ontslagen en een terugloop van de reclame-inkomsten in de hele sector. Grote cryptobedrijven zoals Grayscale, Binance en Coinbase hebben hun reclamebudgetten verlaagd.

“De economie is verzwakt en daarom zijn de marketinguitgaven niet meer wat ze waren,” vertelt chief content officer Michael Casey aan Insider. “We concurreren met andere media die op zoek zijn naar die marketinggelden. De taart is kleiner geworden, dus moeten we vechten voor wat we waard zijn.”

“Een aantal adverteerders van CoinDesk heeft bevestigd dat ze hun advertentie-uitgaven in 2023 gaan verlengen”, zegt Casey.

Michael Casey is de chief content officer bij CoinDesk. Foto: CoinDesk

CoinDesk werd in 2013 opgericht en is uitgegroeid tot een van de meest bekende cryptonieuwssites, met journalisten die voorheen werkten bij bekende titels als The Wall Street Journal, The New York Times en persbureau Bloomberg. De site bevindt zich in het oog van de storm bij het drama rond het faillissement van FTX.

De scoop van 2 november over het private beleggingsbedrijf Alameda Research van Bankman-Fried wierp licht op de merkwaardige relatie tussen Alameda Research en handelsplatform FTX. Ruim een week later moest FTX uitstel van betaling aanvragen.

De implosie van FTX zorgde voor een domino-effect dat andere cryptobedrijven zoals Genesis in gevaar bracht, een cryptobank die geconfronteerd wordt met een liquiditeitscrisis en het schrikbeeld van een mogelijk faillissement.

Genesis is eigendom van Digital Currency Group, dat tevens eigenaar is van CoinDesk. Wat er ook gebeurt bij Genesis, het verhaal illustreert hoe de cryptogemeenschap diep verweven is en hoe problemen bij één bedrijf het hele ecosysteem onder druk zetten.

De gespecialiseerde nieuwssites die hierover berichten voelen de problemen zelf ook, aangezien ze afhankelijk zijn van de cryptogemeenschap zowel wat betreft lezers als advertentie-inkomsten.

"Het meest interessante verhaal in de journalistiek op dit moment is CoinDesk", twitterde Pat Regnier, financieel redacteur bij Bloomberg Businessweek onlangs. "Ze brachten een verhaal dat de hele markt deed instorten en nu verplettert het DCG, het bedrijf dat eigenaar is van Coindesk."

Een woordvoerder van Digital Currency Group zei eerder dat het bedrijf "aflossingen en nieuwe leningen tijdelijk zou opschorten" in een besluit dat "geen invloed heeft op de bedrijfsvoering van DCG en onze andere volledige dochterondernemingen."

In een e-mail aan Insider herhaalt Casey dat de financiële stress bij Digital Currency Group geen invloed heeft op de activiteiten van CoinDesk. Casey suggereert dat, zoals in elke crisissituatie, er ruimte is voor vernieuwing. Zijn publicatie kijkt naar nieuwe manieren om de moeilijke tijden te overleven, van conventionele reclame tot nieuwe mogelijkheden in de snel ontwikkelende digitale economie.

"Ik denk dat elk mediabedrijf, maar vooral een cryptobedrijf, moet nadenken over hoe het zal gaan in een wereld waar dingen als NFT's en de metaverse eigenlijk een element zijn van wat je doet," vertelt hij tegen Insider.

"Reclame is nog steeds cruciaal, maar er is een echte kans om verder te denken", aldus Casey.

LEES OOK: De cryptowinter is nog niet voorbij, denkt de CEO van de professionele cryptobelegger Icoinic uit Amsterdam – maar dat betekent niet dat je geen positief rendement kunt halen